Budżet na początek oczywiście trzeba się zastanowić jak dużo na takie urządzenie możemy wydać. Każdy ma inne możliwości, a tak naprawdę dostępne blendery są mocno zróżnicowane, ponieważ znajdziemy coś za kilkadziesiąt złotych jak i też rozbudowane propozycje kosztując nawet około 1000.
Blender kielichowy czy ręczny?
Tutaj będzie podstawowa kwestia. Kielichowy blender ma większą moc i dlatego lepiej radzi sobie z twardymi produktami. Natomiast ręczny jest słabszy, ale poręczniejszy i można go używać wygodnie w różnych miejscach. (http://sklep.puregreen.pl/blendery/)
Moc
Znaczenie ma oczywiście moc silnika. Nie ma sensu sięgać po blendery, które mają mniejszą niż 500 W moc. Zużycie energii nie będzie tutaj szczególną oszczędnością a tak naprawdę taki blender już będzie miał problemy z nieco twardszymi produktami. Dlatego właśnie wydaje się, że lepiej od razu sięgnąć po coś nieco mocniejszego, co w różnych sytuacjach dobrze będzie się sprawdzać.
Obudowa blendera
Mamy obecnie blendery z plastiku i stali nierdzewnej. Te drugie na pewno wyglądają lepiej, nie będą żółknąć tak jak plastik, ale jednak są droższe. Jeśli komuś zależeć będzie na oszczędnościach to warto wybrać urządzenie plastikowe, ale w kolorze innym niż biały. Jeśli cena nie ma znaczenia to raczej stal nierdzewna.
Szybkość i regulacja szybkości urządzenia
Dobrze będzie, jeśli przy pracy blendera będziemy mogli regulować szybkość. Dzięki temu będzie można dostosować rodzaj pracy do tych produktów, które akurat będziemy przerabiali. W wielu sytuacjach to ważne, ponieważ nie zawsze szybkie miksowanie będzie akurat wskazane.
Konserwacja i mycie blendera
Blender powinien być tak przygotowywany, by dało się z łatwością utrzymywać go w czystości. Dobrze będzie, by pojemniki czy końcówki urządzenia dało się umieszczać w zmywarce. To na pewno wygodna forma, która sprawi, że sprzęt będzie można bez większych problemów utrzymywać w czystości. Części, gdzie mamy silnik oczywiście trzeba myć uważnie, a dokładniej to jedynie przecierać wilgotną ściereczką bez używania bieżącej wody.